Investeringssatsningar i Region Västerbotten – för framtidens vård
Region Västerbotten står inför enorma behov av investeringar för att kunna säkerställa framtidens vård. Därför har vi de senaste åren fattat flera beslut om om- och nybyggnationer och även om utökad budget för investeringar.
Vad är bakgrunden till det stora behovet av investeringar?
Investeringsbehovet drivs av utvecklingen i vården, ökad digitalisering och medicinteknisk utveckling, men framför allt av om- och nybyggnationer i fastigheter. Merparten av regionens lokaler byggdes på 50-, 60- och 70-talet och är i stort behov av renovering och anpassning för att möta kraven från framtidens hälso- och sjukvård.
Utvecklingen inom vården har gått snabbt och vi har under åren kommit att anställa mer personal och vårda fler patienter. I takt med att verksamheterna har växt har behoven av mer verksamhetsanpassade lokaler ökat, något som blev särskilt tydligt under covid-19-pandemin.
Vilka projekt är aktuella i Region Västerbotten?
Investeringsutgifterna de kommande åren kommer att domineras av två stora fastighetsprojekt, Nus norra labbhus (NNL) och Skellefteå nya vårdbyggnad (SNL).
- Nus norra labbhus (NNL) - ny byggnad för laboratoriemedicin
Behovet av ett nytt labbhus vid Norrlands universitetssjukhus har funnits länge men har behövt skjutas fram. Vi är glada att äntligen ta tag i den bollen. Ett nytt labbhus är avgörande för NUS fortsatta status som universitetssjukhus men också mycket viktigt för att ge personalen en god arbetsmiljö.
Planen är en rivning, nybyggnation och viss ombyggnad för att slutligen bli en effektiv byggnad med ändamålsenliga, effektiva och anpassade lokaler. Byggnaden beräknas vara inflyttningsklar under 2029.
- Skellefteå nya vårdbyggnad (SNL)
Skellefteå sjukhus har länge varit i behov av nya och ändamålsenliga lokaler. Under 2024 revs byggnaderna 102 och 103 för att ge plats åt den nya vårdbyggnaden, som kommer att bli sex våningar hög och ha en yta på 40 000 kvadratmeter. Den nya byggnaden kommer att rymma intensivvårdsavdelning, operations- och anestesienheter, vårdplatser för kirurgi, medicingeriatrik och ortopedi, akutmottagning, ambulanshall, sterilteknisk enhet, laboratoriemedicin och röntgen.
Den 12 mars 2025 togs det först spadtaget för den nya vårdbyggnaden, som planeras stå klar 2029 med inflyttning under 2030.
Hur ser behovet av investeringar ut längre fram?
Långsiktiga prognoser visar på fortsatt stort behov av investeringar i minst tio år framåt. Listan på investeringar är lång och trots ett ökat tempo innebär detta att ett flertal större projekt senareläggs ytterligare, alternativt inte kan påbörjas före 2035. Detta medför att behov skjuts till kommande planperioder, där investeringsbehoven är fortsatt höga.
Hur ser ekonomin ut för investeringar?
Region Västerbottens investeringsplan har en fyrårig planperiod och investeringsplanen beslutas årligen. Nuvarande investeringsplan är för perioden 2025–2028. I februari 2025 beslutade regionfullmäktige om att revidera investeringsplanen och öka de totala investeringsutgifterna. Detta efter reviderade prognoserna för de två stora investeringsprojekten NUS Norra och Skellefteå ny vårdbyggnad.
Investeringsramen för 2025 ökade med 101 miljoner kronor till 994 miljoner kronor. Av dessa utgör investeringar i regionens fastigheter det största investeringsområdet med 717 miljoner kronor. För hela planperioden 2025–2028 planeras utgifterna uppgå till totalt 4 448 miljoner kronor (704 miljoner kronor högre än vad som tidigare beslutats om). En prognos av regionens kassaflöde visade att ny upplåning var nödvändig för att finansiera investeringsplanen.
Läget inom sjukvården är också allvarligt, varför väljer ni i det här läget att prioritera investeringar?
En av de största utmaningarna vi står inför är att dagens behandlingsmetoder, med nya arbetssätt och nya tekniska lösningar, inte är möjliga att genomföra i lokaler som inte kan husera tekniken. Varken dagens eller framtidens vård kan bedrivas i 70 år gamla och icke-verksamhetsanpassade lokaler.
En vanlig kritik är att regionerna och sjukvården slarvar bort pengarna på icke värdeskapande saker, vilket brukar betyda sådant som inte är patientnära. Men en av de största utmaningarna för sjukvården i Västerbotten är det stora behovet av investeringar i våra sjukhus. Att investera i fastigheterna är att investera i sjukvården och att ge personalen en bättre arbetsmiljö. Alternativen vi har till att inte låna för investeringar är att inte göra dem alls och låta våra sjukhus förfalla. Därför genomför vi nu de största investeringarna någonsin.
Varför lånar ni pengar till investeringar?
Regionen är i en tuff och utmanande situation med en väldigt ansträngd ekonomi. Dessa utmaningar delar vi med samtliga regioner i Sverige. Alla regioner påverkas av att vi har en regering som inte tar sitt ekonomiska ansvar och övervältrar kostnader på regionerna, vilket inte direkt gör sjukvårdens situation bättre. Vi rustar upp våra fastigheter för att vård ska kunna ges, för att vi ska kunna behålla vår personal och för att Norrlands universitetssjukhus, Sveriges minska universitetssjukhus, ska kunna behålla sin status som universitetssjukhus. Utifrån det ansträngda ekonomiska läget så har vi ingen annan möjlighet än att låna till dessa nödvändiga investeringar, liksom andra regioner.