Årsredovisning 2024
På regionfullmäktige i april 2025 tog ledamöterna beslut om årsredovisningen för 2024. Nedan finns Peter Olofssons (S), regionstyrelsens ordförande, inledande anförande.
Jag vill börja med att yrka bifall till regionstyrelsens förslag till beslut.
Vi kan åter lägga ett ur styrningssynpunkt märkligt år till handlingarna. Vi kan också förhoppningsvis lämna åren med minusbudget bakom oss. Vi kan konstatera att vi nu har gått igenom år med pandemi som har följts av krig i vårt närområde och år med en inflation som vi i modern tid inte har upplevt.
Tyvärr ser det inte ut som vi skulle kunna gå emot ett normalt år med förutsägbara utmaningar. För utifrån den högerpopulistiska administrationen i USA agerande väntar nya utmaningar som kommer att vara svår att förutse konsekvenserna av, och med en regering som helt saknar krisinsikt så är det svårt att förutse åren som kommer.
Men när vi nu stänger 2024 så kan vi konstatera att vi har mycket att glädjas åt - vi har nöjda patienter, vi har bra medicinska resultat, vi har lyckts vända trenden och ökat antal vårdplatser, och vi har varit det drivande länet i den gröna omställningen. Detta hade inte varit möjligt utan vår personal som gör ett fantastiskt arbete, trots de begränsade resurser som finns till vårt förfogande.
För det vill jag rikta ett stort tack till all personal!
Trots mycket som är bra måste vi fortsätta arbetet med att minska vårdköerna och tillse att vi får en utveckling i länet med ökade skatteintäkter. Vi måste jobba hårdare med att minska administrationen genom mer digitalisering för att bland annat klara framtida utmaningar med att färre kommer ut på arbetsmarknaden.
Men vi kan inte blunda för den utmaning som blivit med vårt sparpaket på 100 miljoner med minskad administration. Den har fått konsekvenser i vården. Vi måste tyvärr säga att vi inte har lyckats ta bort administration före vi tagit bort administratörerna. Vilket vi också ska vara ärliga med var något vi befarade när vi beslutade om uppdraget.
Vi ska även vara ödmjuka inför den utmaning vi har innevarande år med att minska våra personalkostnader med 250 miljoner. Även det kommer att få negativa konsekvenser. Till den utmaningen ska vi också lägga vårt uppdrag att fortsätta minska köerna och leverera en fortsatt hög kvalitet inom alla våra verksamheter.
Behovet att investera i vårdlokaler är fortsatt stort. Några regioner har kommit längre i omställningen av sjukhus byggda på 50- till 70 talet. Det kanske mest kända är nog Nya karolinska som har slagit alla rekord i höga kostnader, men utan att vi ska ta efter det dåliga exemplet så är även vi tvingade att rusta oss för framtidens vård.
Vår utmaning är att vi är den minsta universitetssjukvårdsregionen och med det minsta underlaget att kunna finansiera investeringarna.
Det framgår ibland i debatten är att det skulle finnas alternativ till att låna för investeringarna. Men att tro att vi skulle kunna spara i vården uppemot 3 miljarder är inte annat än fantasier.
Men det ska fortsatt vara hårt tryck på inte låna mer än vad vi måste. Över de senaste åren har vi kunnat ligga under prognosen på tagna lån. I och med att vi väntar in i det längsta med att låna är det inte omöjligt att vi i slutet av året behöver låna för att klara vår likviditet.
Men för att vara tydlig, det finns ett alternativ till att låna, det är att inte bygga!
Under alla år jag har deltagit i denna församling har vi pratat, skrivit mål eller på annat sätt försökt att begränsa vårt hyrberoende. Jag kan konstatera att för första gången ser vi positivt resultat både i Västerbotten och i landet.
Kostnaden för hyrberoende har minskat med ca 3 miljarder i landet, och i SKR-rapporten om anställda i vården kan vi se att det har anställts fler inom kategorin vårdanställda. Det är en framgång att vi alla regioner har lyckats med att anställa tidigare hyrpersonal.
För Västerbottens del har vi ökat antalet anställda i vården med 216 fler anställda och det genom att vi har fler studenter och även fler undersköterskor och sjuksköterskor. Vi kan även se att besparingen på administrativ personal har gett resultat. Men jag vill understryka att det krävs en djupare analys av siffrorna om man ska dra 100-procentiga slutsatser.
Årets resultat är negativt med 58 miljoner mot budget, ett normalt år skulle det kunna betraktas som bra, men utifrån att vi hade en minusbudget så ger resultatet fortsatta utmaningar.
Men jag kan vara ärlig med att om de värsta scenarierna för 2024 hade slagit in hade resultatet slutat betydligt sämre.
En utmaning är att balanskravsresultatet som är svårt att läsa av när vi bara kan räkna in realiserade vinster. Hade vi placerat om vår ökning på börsen hade resultatet varit betydligt positivare.
Men utifrån tidigare debatter hur vi ska läsa av resultatet och då främst från oppositionen så är det budgeten som vi ska fokusera på.
Tyvärr måste vi konstatera att frågan om civilförsvar blir allt viktigare och har varit en av fokusfråga under året. Vår omvärld har blivit allt mer osäker och med en högerpopulistisk administration i USA och en diktatur i Ryssland som inte skyr några medel för att ändra världsordningen, så vi behöver rusta oss, och det nu.
Men detta kommer inte att kunna ske om vi inte får resurser. Jag har inga synpunkter på hur mycket vi måste rusta det militära försvaret, men som nuvarande regering bara satsar på krut och kanoner kommer att göra vårt län och land svagare.
All erfarenhet från Ukraina säger att det militära försvaret inte är starkare än vad det civila försvaret kan leverera. Vi kan och vi ska rusta det civila försvaret, men det kommer att kräva resurser!
Jag vill avsluta med att konstatera att vi ständig måste göra avvägning mellan vilka resurser Region Västerbotten har och hur medborgarnas behov ska tillgodoses. Vi som styrande ska alltid ta vårt ansvar för att västerbottningarna ska vara nöjda och trygga med vården i länet och att vård ska ges jämlikt och efter behov. Men också resurseffektivt. Det är något vi måste jobba med varje dag.
Jag vill yrka bifall till RS förslag till beslut.